Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Προσομοίωση τσουνάμι από τον σεισμό του 365 μ.Χ. στην Κρήτη

Μία ενδιαφέρουσα επιστημονική επεξεργασία των δεδομένων από τον σεισμό που σημειώθηκε το 365 μ.Χ. στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης και είχε το ίδιο επίκεντρο με τη σημερινή δόνηση εκπόνησε το «Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Παρακολουθήστε την προσομοίωση του θαλάσσιου κύματος τσουνάμι που προκλήθηκε έπειτα από τον ισχυρότατο σεισμό του 365 μ.Χ. με εκτιμώμενο μέγεθος τα 8,5 Ρίχτερ. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχει καταγραφεί πλούσια σεισμική δραστηριότητα κατά το παρελθόν. 

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 21 Ιουλίου του 365 μ.Χ σε υποθαλάσσια περιοχή. Σεισμολόγοι εκτιμούν σήμερα ότι ο σεισμός είχε μέγεθος πάνω από 8R. Ακολούθησε τσουνάμι που έπληξε τις νότιες και ανατολικές ακτές της Μεσογείου, ιδίως της Λιβύης, της Αλεξάνδρειας και προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε Κεντρική και Νότια Ελλάδα, Κρήτη, βόρεια Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Σικελία. 

-Πάνω δεξιά καταγράφεται το χρονικό διάστημα (λεπτά) από την ώρα γέννεσης του θαλασσίου κύματος (τσουνάμι) μετά τη σεισμική δόνηση του 365 μ.Χ. και η εξέλιξη του φαινομένου μέχρι να πλήξει τις ακτές των χωρών της Μεσογείου. 
-Κάτω δεξιά βρίσκεται ο πίνακας στον οποίο αποτυπώνονται χρώματα που καθορίζουν το ύψος του κύματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου