Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Από το μαγνητισμό στον ηλεκτρισμό: Η ηλεκτρογεννήτρια



Ένα πηνίο όταν διαρρέεται από ρεύμα, παρουσιάζει μαγνητικές ιδιότητες και όταν ένας μαγνήτης βρεθεί στο εσωτερικό του περιστρέφεται. Ισχύει όμως και το αντίστροφο, δηλαδή όταν ένας μαγνήτης περιστρέφεται μέσα σ' ένα πηνίο, τότε το πηνίο διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα.



Αλλά και το πηνίο που περιστρέφεται γύρω από ένα μαγνήτη, επίσης διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το φαινόμενο αξιοποιείται στις συσκευές που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, τις γεννήτριες.
Έτσι:


  • στο δυναμό του ποδηλάτου ο μαγνήτης περιστρέφεται από τη ρόδα όταν κινούμαστε


  • στις ανεμογεννήτριες, ο μαγνήτης κινείται από την έλικα, η οποία κινείται λόγω του ανέμου

ΚΛΙΚ ΕΔΩ δες πως λειτουργεί η ανεμογεννήτρια και προσπάθησε να ηλεκτροδοτήσεις όσα περισσότερα νοικοκυριά μπορείς



  • στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ο μαγνήτης περιστρέφεται από έναν υδροστρόβιλο, ο οποίος κινείται με το νερό που πέφτει ορμητικά από καταρράκτη, φυσική ή τεχνητή λίμνη


  • στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια, ο μαγνήτης της γεννήτριας περιστρέφεται από έναν ατμοστρόβιλο. Για τη θέρμανση του νερού και τη δημιουργία ατμού στα εργοστάσια αυτά, χρησιμοποιούνται ως καύσιμα οι γαιάνθρακες, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο


Ένας ηλεκτρικός κινητήρας (μοτέρ) δουλεύει όπως η γεννήτρια, αλλά με αντίθετο τρόπο, δηλαδή χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα για να περιστρέψει το μαγνήτη και να λειτουργήσει. Ο Άγγλος Michael Faraday, στα μέσα του 19ου αιώνα, κατασκεύασε τους πρώτους ηλεκτρικούς κινητήρες και τις πρώτες ηλεκτρογεννήτριες, συσκευές που δημιουργούν το ηλεκτρικό ρεύμα.


Ο νόμος του Faraday

Το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται σε τεράστιες ηλεκτρογεννήτριες, που είναι εγκατεστημένες σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Από εκεί μεταφέρεται σε κάθε γωνιά της χώρας, χάρη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Όλη η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο ηλεκτρικό κύκλωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου