Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Αναπνοή και υγεία



Ο ατμοσφαιρικός αέρας που εισπνέουμε, ειδικά στις πόλεις και τα βιομηχανικά κέντρα, περιέχει μικρόβια, σκόνη και βλαβερά σωματίδια.



Υπάρχουν δυο τρόποι εισπνοής, ο ένας μέσω του στόματος και ο άλλος μέσω της μύτης.

Η αναπνοή από τη μύτη είναι πιο υγιεινή, επειδή στη μύτη υπάρχουν τριχίδια που συγκρατούν τους διάφορους μικροοργανισμούς και τα βλαβερά σωματίδια.

Επίσης αναπνέοντας από τη μύτη, ο αέρας υγραίνεται και θερμαίνεται πριν φτάσει στους πνεύμονες.




Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος.





Οι περίπατοι στη φύση, που ο αέρας είναι καθαρός, ο τακτικός αερισμός των χώρων που ζούμε, η αποφυγή του καπνίσματος, είναι συνήθειες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού μας συστήματος.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Τους ίδιους κίνδυνους με τους καπνιστές παρουσιάζουν και οι παθητικοί καπνιστές, αυτοί δηλαδή που βρίσκονται κοντά σε κάποιον που καπνίζει και εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου.


Το κάπνισμα των γονιών μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Η καθημερινή έκθεση ενός μη καπνιστή για πολλά χρόνια στο κάπνισμα άλλων επηρεάζει την αναπνευστική του λειτουργία και αυξάνει την πιθανότητα να πάθει καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειοπάθειες.



Ιστορικά στοιχεία

Κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού που βγαίνει από καιγόμενα φύλλα ή τρίμματα καπνού.
Είναι πολύ παλιά ανθρώπινη συνήθεια, διαδομένη αρχικά στους ιθαγενείς της Κεντρικής Αμερικής. Το 16ο αιώνα οι Ισπανοί έφεραν στην Ευρώπη τη συνήθεια του καπνίσματος, μαζί με την καλλιέργεια του καπνού. Από τότε η διάδοση του ήταν ραγδαία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η δυσμενής επίδρασή του πάνω στον οργανισμό δεν ήταν αρχικά γνωστή,από το 1950 όμως και αργότερα αποδείχτηκε ότι το κάπνισμα συνδέεται στενά με την εμφάνιση διαφόρων καρδιοαγγειακών παθήσεων, και προκαλεί χρόνια βρογχίτιδα και καρκίνο του πνεύμονα.

Γιατί είναι βλαβερό για την υγεία

Όταν καίγεται ένα τσιγάρο είναι σαν να δουλεύει ένα εργοστάσιοκαι και παράγονται περίπου 4.000 ουσίες - ενώσεις. μέχρι σήμερα έουν περιγραφεί 43 καρκινογόνες. Οι 3 κύριες ουσίες στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της ιατρικής έρευνας για τις βλάβες της υγείας του ανθρώπου, είναι η νικοτίνη, η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, καρκίνο των πνευμόνων, χρόνιες βροχίτιδες, πνευμονική ανεπάρκεια κ ά.

Επίσης προκάλει και κάποια συμπτώματα,τα οποία οι περισσότεροι καπνιστές δεν έχουν αντιληφθεί ότι προέρχονται από εκεί.
Μερικά απ'αυτά είναι ότι:
  1. Κουράζονται ευκολότερα
  2. Νυστάζουν ευκολότερα
  3. Αρρωσταίνουν ευκολότερα και πιο πολλές φορές από έναν μη καπνιστή
  4. Παρουσιάζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα
  5. Έχουν βήχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου