Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Οι θρησκείες του κόσμου

Γεωγραφική κατανομή των θρησκειών


Ένα από τα βασικότερα στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας των διαφόρων λαών, εθνών και εθνικών ομάδων είναι η θρησκεία που επικρατεί σε αυτούς.
Συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τις κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές που συντελέστηκαν και συντελούνται σε κάθε τόπο.
Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια θρησκεία. Κάθε θρησκεία έχει τους δικούς της κανόνες, τις δικές της τελετουργίες, τους δικούς της χώρους λατρείας και τη δική της ιστορία.

Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου

Ο θεός των Αιγύπτιων Ρα

Αρχαίες θρησκείες

Από πολύ νωρίς στην ιστορία της ανθρωπότητας οι άνθρωπο προσπαθούσαν να εξηγήσουν τη δημιουργία του σύμπαντος και επινόησαν κάποιους θεούς. Οι Αιγύπτιοι όπως και οι αρχαίοι Ελληνες και οι Ρωμαίοι πίστευαν σε πολλούς θεούς, που πάντα είχαν έναν αρχηγό.
Στην Αίγυπτο ο αρχηγός των θεών ήταν ο Ρα, ο θεός Ήλιος. Στην Ελλάδα αρχηγός των 12 θεών ήταν ο Δίας.

Ο σταυρός σύμβολο των χριστιανών

Χριστιανισμός

Είναι η κυριότερη θρησκεία στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ωκεανία.
Συνδέθηκε με το ιστορικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι των ευρωπαϊκών λαών, των μεταναστεύσεων, των ιεραποστόλων και της αποικιοκρατίας.
Οι χριστιανοί πήραν το όνομά τους από τον Ιησού Χριστό από τη Ναζαρέτ, το γιο του Θεού, που σταυρώθηκε για να σώσει τους ανθρώπους και αναστήθηκε.
Η ιστορία και η διδασκαλία του αναφέρονται στα Ευαγγέλια, που περιέχονται στην Αγία Γραφή, την Ιερή Βίβλο των χριστιανών.
Ο χριστιανισμός έχει τρεις εκκλησίες:την ορθόδοξη με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την καθολική με επικεφαλής τον Πάπα και την προτεσταντική.


Η ημισέληνος σύμβολο του Ισλάμ

Ισλαμισμός

Ο Ισλαμισμός είναι η θρησκεία που ιδρύθηκε από το Μωάμεθ τον 7ο αιώνα μ.Χ. και έχει συνδεθεί με τους λαούς της Νότιας και Νοτιοδυτικής Ασίας, της Βόρειας Αφρικής και κυρίως των Αράβων.
Στον προφήτη Μωάμεθ παραδόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ ο λόγος του Θεού (Αλλάχ). Η αποκάλυψη αυτή είναι γραμμένη στο Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.
Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται 5 φορές τη μέρα προς την κατεύθυνση της Μέκκας, της ιερής πόλης του Ισλάμ. Ο ιμάμης κατευθύνει την προσευχή στο τζαμί.
Οι πιστοί νηστεύουν τους μήνες του Ραμαζανιού από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου.

Το αστέρι του Δαβίδ, σύμβολο του Ιουδαϊσμού

Ιουδαϊσμός

Η θρησκεία των Εβραίων είναι η παλαιότερη μονοθεϊστική θρησκεία. Ο ιουδαϊσμός γεννήθηκε τη 2η χιλιετία π.Χ.
Στην κορυφή του όρους Σινά, εμφανίστηκε στο Μωυσή ο Θεός (Γιαχβέ) και του παρέδωσε τις 10 εντολές. Τα κείμενα αυτά αναφέρονται στην Τορά, το ιερό τους βιβλίο. Τη διαβάζει και διδάσκει στη συναγωγή ο ραβίνος.
Τηρούν και αυτοί κάποιους αυστηρούς κανόνες διατροφής. Στην Ιερουσαλήμ προσευχονται μπροστά στο Τείχος των Δακρύων, ότι απέμεινε από το Ναό του Σολομώντα.


Το σύμβολο του Ινδουισμού

Ινδουϊσμός

Ο ινδουϊσμός είναι η επίσημη θρησκεία της Ινδίας.Τα ιερά τους κείμενα οι Βέδες, χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα κείμενα.
Οι Ινδουιστές πιστεύουν στο Βραχμάν που βρίσκεται μέσα σε όλα τα πράγματα. Ο Βράχμα είναι ο θεός που κυβερνά τον κόσμο και οδηγεί στη μετενσάρκωση.
Οι ινδουιστές πιστεύουν ότι ο άνθρωπος ξαναγεννιέται συνεχώς. Οι πιστοί λατρεύουν τους πολυάριθμους θεούς, όπως ο Γκάνας, ο θεός - ελέφαντας μέσα στους ναούς. Συμμετέχουν σε ιερά προσκυνήματα σε ιερές πόλεις όπως το Μπεναρές.
Ο Γάγγης είναι το ιερό ποτάμι των ινδουιστών, που οι πιστοί κάνουν μπάνιο για να καθαριστούν από τα αμαρτήματά τους.

Άγαλμα του Βούδα

Βουδισμός

Ο Βουδισμός εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Γεννήθηκε στην Ινδία τον 6ο π.Χ. αιώνα.
Ιδρυτής της θρησκείας είναι ο πρίγκιπας Γκαουτάμα Σιντάρτα, ο οποίος πήρε το όνομα Βούδας, που σημαίνει φωτισμένος, δηλαδή αυτός που έχει κατανοήσει το μυστικό της ύπαρξης, που έχει γινει σοφός.
Οι βουδιστές πιστεύουν επίσης στον κύκλο της μετενσάρκωσης. Ωστόσο δεν έχουν κανένα πραγματικό θεό.


Θρησκευτικός φανατισμός

Οι άνθρωποι μερικές φορές χρησιμοποιούν τη θρησκεία σαν όπλο εναντίον των αντιπάλων τους και σαν μέσο για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
Ο θρησκευτικός φανατισμός έχει οδηγήσει σε υπερβολές, σε καταστροφές και αιματηρούς πολέμους.
Στην ιστορία έχουν καταγραφεί πολλά τέτοια φαινόμενα, όπως οι Σταυροφορίες, η Ιερά Εξέταση, ο θάνατος στην πυρά το Μεσαίωνα, το Τζιχάντ των μουσουλμάνων (θρησκευτικός πόλεμος για τη διάδοση του Ισλάμ).

Σύμβολα των σημαντικότερων θρησκειών

Ανεξιθρησκεία

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των συνανθρώπων μας κι ας είναι διαφορετικές από τις δικές μας.
Η αποδοχή και ο σεβασμός της θρησκείας των άλλων λαών λέγεται ανεξιθρησκεία.
Το Σύνταγμα της Ελλάδας υποστηρίζει την ανεξιθρησκεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου