Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Τα σπονδυλωτά ζώα


Το σύνολο των ζώων μιας περιοχής αποτελεί την πανίδα της περιοχής. Η ποικιλία των χαρακτηριστικών τους είναι μεγάλη. Ο άνθρωπος για να τα μελετήσει καλύτερα τα έχει ταξινομήσει σε ομάδες με βάση τα κοινά τους χαρακτηριστικά.

Η πρώτη διάκριση των ζώων είναι αυτή με βάση τη
σπονδυλική στήλη.
Τα ζώα που δε διαθέτουν σπονδυλική στήλη λέγονται ασπόνδυλα. Τα ζώα που έχουν σπονδυλική στήλη λέγονται σπονδυλωτά.
Τα σπονδυλωτά είναι πιο εξελιγμένα και σύνθετα από τα ασπόνδυλα.

Κατηγορίες σπονδυλωτών ζώων
Το ψηλότερο ζώο στον κόσμο η καμηλοπάρδαλη ξεπερνάει τα 5 μ.
  • Τα θηλαστικά, που θηλάζουν και φροντίζουν (ταΐζουν και προστατεύουν) τα μικρά τουςμέχρι αυτά να μεγαλώσουν τόσο, ώστε να είναι ικανά ώστε να ζήσουν μόνα τους. Ζουν στην ξηρά στο νερό και στον αέρα.Έχουν τον πιο αναπτυγμένο εγκέφαλο.

Το πανέμορφο φλαμίνγκο
  • Τα πτηνά, που έχουν φτερά, αν και δεν έχουν την ικανότητα να πετούν όλα. Γεννούν αυγά με σκληρό κέλυφος.Στα πτηνά ανήκουν ο γλάρος, ο αετός, η κουκουβάγια, το χελιδόνι, ο πιγκουίνος, η στρουθοκάμηλος κ.α.

Τα σαγόνια του Ζαχαρία του καρχαρία...
  • Τα ψάρια (ιχθείς), που έχουν σώμα που καλύπτεται από λέπια. Στο σώμα τους υπάρχουν και πτερύγια για να κολυμπούν. Τα ψάρια ζουν και γεννούν τα αυγά τους στο νερό. Για να αναπνέουν μέσα στο νερό έχουν βράγχια. Ψάρια είναι ο ξιφίας, ο καρχαρίας, η μαρίδα, ο γάβρος, ο μπακαλιάρος, ο ροφός κ.α.

Ινδική κόμπρα. Προσοχή!!!Δαγκώνει!!!
  • Τα ερπετά, που έχουν σώμα που καλύπτεται από κεράτινες πλάκες, λέπια ή φολίδες. Γεννούν αυγά με σκληρό κέλυφος στην ξηρά. Κάποια ερπετά έχουν πόδια (δύο ή τέσσερα) ενώ άλλα δεν έχουν καθόλου. Στην κατηγορία των ερπετών ανήκουν τα φίδια, οι σαύρες, οι χελώνες και οι κροκόδειλοι.

Η σαλαμάνδρα
  • Τα αμφίβια, πουγεννιούνται και ζουν κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης τους στο νερό. Στη συνέχεια αναπτύσσουν την ικανότητα να ζουν και στην ξηρά. Γεννούν τα αυγά τους στο νερό. Αμφίβια είναι οι βάτραχοι, οι σαλαμάνδρες και οι τρίτωνες.
Οι φοβερές σαύρες, οι δεινόσαυροι ήταν ερπετά που εξαφανίστηκαν πριν
65 εκατομμύρια χρόνια



ΚΛΙΚ ΕΔΩ μάντεψε το ζώο βλέποντας τις απαντήσεις (στα αγγλικά)

Το μαυροκιρκινέζι, ένα ακόμη απειλούμενο είδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου