Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η Φιλική εταιρεία

Η οργάνωση Εταιρεία των φίλων ή Φιλική εταιρεία, όπως έγινε γνωστή δεν ήταν ένα ξαφνικό δημιούργημα ενθουσιασμού.

Οι ιδρυτές της Φιλικής εταιρείας Νικόλαος Σκουφάς (1779-1818), Εμμανουήλ Ξάνθος (1772-1852) και Αθανάσιος Τσακάλωφ (1790-1851)

Το 19ο αιώνα, μετά τα αποτυχημένα κινήματα των Ορλωφικών και του Λάμπρου Κατσώνη, είχε ωριμάσει η ιδέα ότι με τις δικές τους κυρίως δυνάμεις θα απελευθερώνονταν οι Έλληνες.

Η βιβλιοθήκη της Οδησσού

Πριν από τη Φιλική εταιρεία είχαν ιδρυθεί κάποιες παρόμοιες οργανώσεις, όπως το "Ελληνόγλωσσον Ξενοδοχείον" (1809) στο Παρίσι και η "Φιλόμουσος εταιρεία" (1813) στην Αθήνα, που έκρυβαν τον πραγματικό σκοπό τους πίσω από μορφωτικούς ή επιστημονικούς στόχους.


Χάρτης της Ουκρανίας με την Οδησσό

Η Φιλική εταιρεία που ιδρύθηκε στην Οδησσό της σημερινής Ουκρανίας (τότε Ρωσίας) το 1814 αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων εταιρειών δεν έκρυβε το σκοπό της. Μόνο που το "μυστικό", δηλαδή ο σκοπός της γινόταν γνωστός μόνο στα μέλη της.

Παλιά φωτογραφία του σπιτιού που ιδρύθηκε η Φιλική εταιρεία

Το σπίτι όπου συνεδρίαζαν οι Φιλικοί στην Οδησσό είναι τώρα μουσείο

ΚΛΙΚ ΕΔΩ Για να μπεις στην ιστοσελίδα του μουσείου

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Δανείστηκαν πολλόυς κανόνες από την εταιρεία των μασόνων και αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι κινήσεις των μελών της καλύπτονταν από μυστικότητα και σαν συνωμοτική οργάνωση δεν έπρεπε να γίνει ευρύτερα γνωστή. Εφευρέθηκαν ένα κρυπτογραφικό αλφάβητο καθώς και συμβολικά ονόματα και υπογραφές. Υπήρχαν εφτά βαθμοί μύησης:

  • Αδελφοποιητοί ή Βλάμηδες
  • Συστημένοι
  • Ιερείς
  • Αφιερωμένοι
  • Ποιμένες
  • Αρχιποιμένες
  • Αρχηγοί των αφιερωμένων
Αυτοί αναγνωρίζονταν από ανάλογα συνθηματικά νεύματα και κινήσεις ή γραπτά σύμβολα. Ανάλογα με το βαθμό που είχε καθένας έδινε και το σχετικό όρκο.

Ο όρκος των Φιλικών

Η οργάνωση στηρίχτηκε σε προσφορές πλούσιων Ελλήνων όπως του Παναγιώτη Σέκερη, του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, της οικογένειας Υψηλάντη, του Μαρασλή κ.α.
Οι Φιλικοί άφηναν να εννοηθεί ότι πίσω από την Εταιρεία κρύβεται μια μεγάλη δύναμη, που θέλει την απελευθέρωση της Ελλάδας. Οι Έλληνες πίστευαν ότι αυτή η δύναμη δεν μπορεί να είναι άλλη από την ομόδοξη Ρωσία.
Ο αρχηγός της Φιλικής "πρίγκηπας" Αλέξανδρος Υψηλάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου