Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Τα μεγαλύτερα ποτάμια της Γης



ΠΟΤΑΜΑΚΙ

- Από που 'σαι ποταμάκι;
- Από κείνο το βουνό.
- Πως τον λένε τον παππού σου;
- Σύννεφο στον ουρανό..
- Ποια είναι η μάνα σου;
- Η μπόρα !
- Πως κατέβηκες στη χώρα;
- Τα ποτάμια να ποτίσω
και τους μύλους να γυρίσω.
- Στάσου να σε δούμε λίγο,
ποταμάκι μου καλό...
- Βιάζομαι πολύ να φύγω,
ν’ ανταμώσω το γιαλό!


Ποτάμι: Ρεύμα γλυκού νερού στην επιφάνεια της Γης που κινείται από τα υψηλότερα προς τα χαμηλότερα μέρη της.


Αν και η ποσότητα του γλυκού νερού που μεταφέρουν τα ποτάμια είναι ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής ποσότητας του, που βρίσκεται κυρίως στις πολικές περιοχές, ωστόσο είναι πολύ σημαντική, γιατί το γλυκό νερό αποτελεί πηγή ζωής για όλους τους οργανισμούς.


Χωρίς τον ποταμό Νείλο πολλές περιοχές που περνάει θα ήταν έρημοι. Είναι πλωτός και διευκολύνει έτσι το εμπόριο και τον τουρισμό.


Ο Αμαζόνιος είναι "ο πνεύμονας της Γης" . Γύρω από τις όχθες το βρίσκεται το μεγαλύτερο δάσος του κόσμου. Εδώ παράγεται το 35% του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.


Οι ποταμοί φέρνουν κοντά και ενώνουν λαούς και πολιτισμούς. Γίνονται φορείς επικοινωνίας, ανάπτυξης εμπορίου, αγροτικής παραγωγής, ανάπτυξης πόλεων, τουρισμού.


Ο Δούναβης είναι ένας τέτοιος ποταμός. Ενώνει 10 διαφορετικά κράτη και απλώνεται από την Κεντρική Ευρώπη ως τον Εύξεινο Πόντο. Ας ακούσουμε " τα κύματα του Δουνάβεως" του Ivanovici.








Ποταμόπλοιο στο Μισισιπή



1 σχόλιο:

  1. theie me sozeis sto mathima tis geografias eisai h phgh twn pliroforiwn mu den xriazetai na psaxno gia plirofories mpenw amesos stin istoselida su!

    ΑπάντησηΔιαγραφή