Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων

Αν το "καρότο" των Οθωμανών ήταν τα "προνόμια" που παραχώρησαν στους ραγιάδες, δηλαδή το ότι ανέχτηκαν τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα έθιμα και επαγγελματικές τους δραστηριότητες, ακολουθούσε το "μαστίγιο", δηλαδή η καταπίεση των σκλαβωμένων.

Οι Έλληνες πλήρωναν κάθε χρόνο:
α) τον επαχθή κεφαλικό φόρο ή χαράτσι για για να έχουν δικαίωμα να ζουν στην επικράτεια του Σουλτάνου.
β) το φόρο της γης, για να μπορούν να καλλιεργούν ένα κομμάτι γης.



Ανοιχτή πληγή ήταν ο "φόρος αίματος" ή παιδομάζωμα, η αρπαγή δηλαδή αγοριών από τις οικογένειές τους με σκοπό να γίνουν φανατικοί μουσουλμάνοι και να επανδρώσουν τα στρατιωτικά τάγματα των γενιτσάρων.

Παιδομάζωμα

Πολεμιστές γενίτσαροι

Σοβαρή απειλή για τον ελληνισμό υπήρξαν οι εξισλαμισμοί: ατομικοί, ομαδικοί, αναγκαστικοί και μαζικοί. Πολλοί Έλληνες θανατώθηκαν, μαρτύρησαν και άλλοι παρέμειναν κρυφά χριστιανοί, οι κρυπτοχριστιανοί.

Επέλαση γενίτσαρων

Ο άγιος Γεώργιος των Ιωαννίνων


Η Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για κρυπτοχριστιανούς

Η πειρατεία στις παραθαλάσσιες περιοχές, με τις καταστροφές και τα σκλαβοπάζαρα που ακολουθούσαν ήταν μεγάλο χτύπημα για τους υπόδουλους.
Καταστροφές από την πειρατεία


Σκλαβοπάζαρο

Μεγάλο χτύπημα για τον ελληνισμό ήταν και η ναυτολογία των χριστιανών ραγιάδων στον οθωμανικό στόλο

Ναυμαχία με γαλέρες

Οι Τούρκοι θεωρούσαν τους ραγιάδες κατώτερους και χωρίς κανένα δικαίωμα. Τους περιφρονούσαν, ταπείνωναν, εξευτέλιζαν και πολλές φορές τους υπέβαλαν σε τρομακτικά βασανιστήρια.
Ευρωπαίοι περιηγητές αποτυπώνουν στο χαρτί τα απάνθρωπα βασανιστήρια των ραγιάδων

Κύμα φυγής υπήρξε προς την Ευρώπη, λόγω των τραγικών συνθηκών διαβίωσης και τη μίζερη πραγματικότητά τους. Η οργάνωση των Ελλήνων στις παροικίες βοήθησε το έθνος να αναγεννηθεί και να αντέξει τα δεινοπαθήματα και τους κατατρεγμόυς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου